Ide nem írok konkrét mintaétrendet, először javaslom, lapozd át az eddig meglévőeket, hogy nagyjából hogyan épül fel egy napi étkezés.
Inkább tippeket, ötleteket adok, hogyan oldd meg a lehető legolcsóbban az egészséges étkezést.
Ha nagyon-nagyon meg vagy szorulva, ne vásárolj bio termékeket, de ha egy kis energiát rá tudsz az idődből fordítani, és egy magán termelőt találni, még olcsóbban meg tudod venni a zöldséget-gyümölcsöt, mint a hiperekben.
Bárhol is vásárolsz, maradj a szezonális termékeknél, most pl. sütőtök szezon van, de répa, alma, káposzta, hagyma, fokhagyma, gyökérzöldségek, cékla általában mindenhol olcsón beszerezhetők. A hiperekben most van a déli gyümölcsök szezonja(de ehhez csak végső esetben folyamodj, mert nem tesz olyan jót nekünk ha a hidegben „hűtő” hatású gyömölcsöt eszünk). Nagyon-nagyon ajánlom a savanyú káposztát, mely szintén nem drága, és ha vegán életmódot élsz nagyon jót tesz a bélflórádnak joghurt helyett, magas a C-vitamin tartalma, és erjedés révén a B12 is, ami a vegán étrendből hiányzik.
Olajos magvakból legolcsóbb a napraforgó mag, és mogyoró.
A már feltöltött receptek közül a legolcsóbbak, pl. rakott burgonya zöldségekkel, karalábé főzelék, sütőtök krémleves.
Készíts bármilyen főzeléket az idényzöldségekből, feltétként pedig lencséből, vagy babból is készíthető hozzá fasírt, ezek szintén olcsó alapanyagok.
A köztes étkezéseknél a köles golyó, buláta, pattogatott kukorica, puffasztott kukorica, felkockázott alma, vagy répa nem kerülnek sokba.
A gabonafélékből azért bármennyire is rosszul állsz, érdemes barnarizst venned, a makrobiotika szerint ez a lehető legkiegyensúlyozottabb étel a számunkra.